Hoppa till sidans innehåll

Samarbete mellan årskullar


Samarbete mellan ålderskullar

Utgångspunkten för samarbete mellan ålderskullar är punkt 2 i SvFFs dokument riktlinjer kring barn- och ungdomsfotbollsinriktning där det står att ” man ska ta hänsyn till individens behov och ge möjlighet till utveckling i den takt som passar var och ens fysiska, psykiska och sociala förutsättningar”.

Samarbete mellan ålderskullar skall ske för att främja individens utveckling, både i den övre och under åldersklassen om spelaren/ledaren/föräldern själva är positiv till möjligheten. Samarbetet kan gälla träning och/eller match.

Den övre åldersklassen kan behöva hålla igång flera lag för att ge tillräckligt med speltid för alla spelare i truppen på en nivå som motsvarar spelarens utvecklingskurva. Ålderklassen kan därför behöva stöttning av spelare från en yngre åldersklass, förutsatt att detta inte förhindrar ordinarie spel i den yngre åldersklassen.

Spelare i den yngre åldersklassen kan behöva pröva på större utmaningar genom spel i en högre ålderklass för att kunna utvecklas vidare.

En spelare skall uppfylla följande kriterier för att få möjligheter att spela med en äldre åldersklass

  • spelförståelse, teknik, 
  • hög träningsnärvaro och 
  • fysik 

Ledare för respektive åldersklass kommer överens om formerna för samarbetet, samt antalet spelare det gäller. Ledare för den utlånade åldersklassen bestämmer vilka som lånas ut/får möjlighet att vara med i det äldre laget under träning/match utifrån de ovannämnda kriterierna.
Matchspel för spelare med äldre lag skall alltid föregås och förberedas via träning med äldre laget.

Vid lån från yngre ålderklass skall detta i första hand ske till den lägre nivån om det finns två nivådelade lag.

Vilka spelare som får chansen skall inte vara statiskt över tiden, men uppsatta kriterier måste vara uppfyllda vilket normalt begränsar urvalet av spelare till de som just vid det tillfället kommit längst på utvecklingskurvan, samt har de fysiska förutsättningarna för att spela med äldre tjejer. Återigen är det spelaren själv som avgör om hon vill testa på samarbetet.


Uppdaterad: 27 NOV 2015 13:27 Skribent: Ove Nilsson

 

Postadress:
Stenkullen GoIK - Fotboll
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Besöksadress:
Granitvägen 3
44361 Stenkullen

Kontakt:
Tel: 030222088
E-post: This is a mailto link

 Dunross logga stiftelsen

  

 

       


Adidas

 

Rallarosen logo

endorfin_liten

 Svensk fast

 Colorama

 swett signs

Börjessons bil